Je moet een plan groot maken, heeel groot

De wethouder en de ambtenaar (gelijkenissen met bestaande personen berusten op toeval)

(augustus 2013)

Wethouder: Ik zit toch nog een beetje met dat verzoek om een terras bij de Harmonie te mogen exploiteren. Dat hebben we vorig jaar misschien wat te bruut afgewezen. Wat vind je, kunnen we daar nog eens naar kijken?

Ambtenaar: Hoezo naar kijken?

Wethouder: Nou, ik dacht misschien zouden we dat plan voor dat terras aan de waterkant toch moeten ontwikkelen. Wat hebben we hierover vorig jaar gezegd, weet je dat nog?

Ambtenaar: Dat we het niet doen omdat we het niet willen. We willen geen gedoe. Prioriteit nul.

Wethouder: Het laat me niet los. Straks beginnen ze te zeuren: jullie zitten maar dure wijnen te hijsen op die mooie terrassen in park Luxembourg in Parijs en in Bryant Park in New York en wij mogen niet eens met een sapje bij de Harmonie op de kade zitten.

Ambtenaar: Als jij capaciteit levert dan komt er een terras. Anders doen we niks.

Wethouder: Als je asfalt wilt leggen of een parkeergarage bouwen dan sta je vooraan.

Ambtenaar: Dat klopt Henk, het plan van een terras is gewoon te klein. Snap dat nou. Dat plan begeeft zich op het niveau van fietsenrekken en afvalbakken en daar zijn wij niet voor. Je moet een plan groot maken. Heel erg groot. Dan ontstaat er dynamiek bij alle afdelingen en kunnen we aan de slurf in Den Haag. Kijk naar Peter den Oudsten in Enschede, die wil een vliegveld. Briljant! Dan heb je het ergens over. Die strikt een lokale ondernemer voor enkele tientallen miljoenen om dat te ontwikkelen. Dat krijgen wij hier met Culturele Hoofdstad of een Harmoniekwartier nog niet eens voor elkaar. Een snacktent als de Burger King krijg je nog niet in beweging.

Wethouder: Tsja, Peter met z’n Achmeatoren. Hou op, die toren staat nog altijd voor een deel leeg. Allemaal lucht, die Peter. Zag je hem op tv? Alsof de voorlichter van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Friesland tot de bevolking sprak. Geen spat veranderd. Met de rug naar de bevolking. En nu dat vliegveld bij Enschede. Hij weet best dat die ondernemer geen risico wil lopen met z’n tientallen miljoenen. Waar ligt straks de zwarte Piet?

Wethouder en Ambtenaar in koor: Bij de burgers.

Ambtenaar: Noemt Peter zich nog altijd sociaal-democraat?

Wethouder: Geen idee, maar het zou mij niets verbazen. Maar dat terras….Netwerk Coltrane heeft al eens een terrassenplan ontwikkeld. Dat ging om meerdere terrassen met mooie kiosken. Daar is Eric Zwierenberg nog mee aan de slag geweest.

Ambtenaar: Op dezelfde manier zoals jullie PvdA’ers Hein de Haan en Leo Hasz?

Wethouder: Ik denk het.

Ambtenaar: Dat schiet lekker op. Ooit nog wel eens wat van Eric Zwierenberg gehoord? Die wilde toch wethouder worden? Nou, dat bedoel ik.

Wethouder: Tsja, nou je het zegt.

Ambtenaar: Henk, wat wil je nou. Wil je een terras, dan krijg je een terras. Ben je bang dat je straks politiek over dat terras struikelt? Zorg nou maar dat we Culturele Hoofdstad worden. Ik zie geen Jannewietske of Ferd in de NRC, Volkskrant of de Telegraaf. Waar zijn ze? Zitten hun spindocters nog op de camping op momenten wanneer je ze nodig hebt?

Wethouder: Er wapperen allemaal vlaggen.

Ambtenaar: Henk, alsjeblieft.

Kijk eens naar Eindhoven, die stad scoort artikel na artikel in de landelijke pers zonder het etiket Culturele Hoofdstad ook maar één keer te noemen. Die zijn lekker bezig. Focus Henk. Focus Henk, daar gaat het om. Wij focussen ons op asfalt, stenen, parkeerkelders. Wie zeurt er nou om een terras? Kunnen we ergens nog een kelder bouwen?

Wethouder: De auto’s zijn op.

Ambtenaar: Zorg dan voor auto’s Henk!

Wethouder: Straks begint die eigenaar van de Vrouwenpoort weer, en de site Liwwadders schrijft dat allemaal lekker op. En dat allemaal voor de verkiezingen. Van die Culturele Hoofdstad hebben we ook onze buik vol. Maakt mij niet uit of we winnen of verliezen. Wat een gedonder allemaal.

Ambtenaar: Je wilt dat terras als bliksemafleider? Misschien moet je het koppelen aan het Harmoniekwartier. Kijk, dan wordt het al weer een groter plan.

Wethouder: Hè, hè, je gaat meedenken?

Ambtenaar: Daar zijn we voor. Het probleem is dat het gezeur over een terras niet sterk genoeg is. Ook dat moet worden opgewaardeerd. Ze zeuren niet hard genoeg. Ze zijn te beleefd.

Wethouder: Ze hadden naar Culturele Hoofdstad moeten kijken.

Ambtenaar: Precies. Precies. Die hebben het goed begrepen. Hard zeuren en schreeuwen dan kom je ver. Dan word je bij de burgemeester op schoot getrokken en krijg je een flesje Fanta of Cola van Hedzer Klarenbeek en een paar centen van de PvdA en dan vooruit met de geit.

Wethouder: Die lui van dat terras zijn te beleefd?

Ambtenaar: Ja. Zal ik jou een advies geven Henk? Je moet je politieke antenne verder uitschuiven.

Wethouder: Hoezo?

Ambtenaar: Kijk eens wat er nu gebeurt. Jouw PvdA, mijn partij, en die van Jannewietske zitten bijna in het verdomhoekje. Nog even en je komt daar niet meer uit.

Wethouder: Zou dat zo zijn? En dat met de verkiezingen voor de deur?

Ambtenaar: Dat is straks alle ballen op de PvdA. Dat jullie Samsom naar Leeuwarden halen wordt gezien als een zwaktebod.

Wethouder: Thea haalt Buma naar de stad.

Ambtenaar: Als Isabelle, hoe heet ie ook weer ook hierheen haalt dan is dat is straks alle ballen op het college.

Wethouder: Ach nee, die oppositie stelt hier niks voor.

Ambtenaar: Henk, let nou op. Doe het voor ons. Denk om Gijs Ja-cob-se.

Wethouder: Wat nou. Wat maakt die klaar? Een beetje nuffig met de cijfertjes omtoffelen. Dat kan Andries Ekhart beter.

Ambtenaar: Vorige keer ging de NLP van Gijs van 2 naar 4 zetels. Nu van 4 naar 8? En de VVD en D66? Allemaal hebben ze hun lijstjes al klaar om jullie zogenaamde successen te marginaliseren.

Wethouder: Maar we hebben het toch zo goed gedaan: Haak om Leeuwarden, rondweg, Wetsus, Harmoniekwartier, Culturele Hoofdstad, Parnas.

Ambtenaar: Henk, je snapt het niet.

Wethouder: Wat dan?

Ambtenaar: Baarden.

Wethouder: Baarden?

Ambtenaar: Ja, baarden. Als je wat wilt heb je tegenwoordig een baard. Zelfs Bert Looper heeft een baard. Als Gijs Jacobse zijn baard laat staan ben je de pineut. Henk, doe het voor ons. Hoeveel stoelen moeten er op dat terras?

Geef een antwoord