Hoeveel leugens accepteert Leeuwarden nog van wethouder Hein de Haan?

(tekst: ingezonden stuk uit de Leeuwarder Courant van vandaag van Rein Hofstra)

Rapen gaar in Wergea

In Wergea zou een brug komen. Eentje die voor fietsers en voetgangers de verbinding vormt tussen de westelijke wijk Nieuw Palma en het dorpscentrum.

Nu heeft de gemeente Leeuwarden een plan bedacht voor een ophaalbrug die de bewoners te hoog en te breed vinden. Die bovendien de oever van de Hillebuorren en het beschermde dorpsgezicht geweld aan zou doen. Dus pleit men in Wergea terecht voor een ruimtelijk minder ingrijpende draaibrug – zie ook hoe dat elders (Easthim) in het dorpsbeeld past.

Die draaibrug kost volgens wethouder De Haan véél meer geld. Hoezo? Een smallere brug zonder bovenbouw zou meer geld kosten dan een bredere ophaalbrug met forse bovenbouw?

Dan komt de aap uit de mouw: die brug is al besteld, die brug ligt al klaar. Gemeente Leeuwarden heeft met voorbijgaan aan democratische en juridische procedures alvast een brug laten maken, want die ‘drukken we er wel even door’, nietwaar?

Nu dat niet lukt zijn de rapen gaar en moet het de Wergeasters (en de nieuwe raadsleden) wel even worden ingepeperd: zij veroorzaken in dat geval meerdere kosten en dat moet worden afgewogen tegen andere belangen. En om dat goed te laten indalen schrijft de gemeente: ‘een draaibrug vergt een zeer forse investering.’ Ergo: bewoners, ken uw plaats.

Op de site van de gemeente staat verder ook nog als waarschuwing: ‘Bestuurders van de gemeente maken in tijden van bezuinigingen en vele wensen een weloverwogen keuze over besteding van geld”. Ja hoor, zeker, absoluut.

Maar in dit geval veroorzaken niet de aangesproken bewoners dit mogelijk deficit; dat doet de gemeente en dat doet de verantwoordelijk wethouder zelf. Misschien zou het goed zijn daaruit eens een conclusie te trekken.

Rein Hofstra, Grou

Lees ook: Tien redenen waarom wethouder Hein de Haan zou moeten opstappen

Bestuur: Verbouw De Skalm is gestart om ons willens en wetens klem te zetten