Die Monasch, het gaat hier fan-tas-tisch

Wat nu? Gaat de Sneker Jacques Monasch opnieuw een partijleider beentje lichten? Moet Diederik Samsom die het eerlijke verhaal vertelt plaatsmaken? Nee toch! Kijk nu eens naar de PvdA in Leeuwarden, een en al positivisme! Is Monasch onkundig van wat er allemaal op slechts dertig kilometer van zijn woonplaats plaatsvindt? Waarom toont hij Leeuwarden niet als voorbeeld dat het met de PvdA fan-tas-tisch gaat.

Jacques Monasch moet toch bekend zijn met het Leeuwarder PvdA-fenomeen, een witte raaf in ons land. Ook in Leeuwarden organiseerde hij, net als bij café Vellinga in Sneek, enkele debatavonden. Tijdens die bijeenkomsten in Romein barstte eens een ondernemersvrouw in het bijzijn van Diederik Samsom in tranen uit, waarbij veel verborgen ondernemersleed vrijkwam. Diederik toonde begrip, maar daarna was het weer: recht zo die gaat. En zo hoort het ook. Zeg nou zelf.

In Leeuwarden loopt het allemaal op rolletjes. Het is hier iedere dag feest. Wie het anders ziet is zuur. Hoezo een nieuwe lijstaanvoerder? Wat is dat nou toch steeds bij de Partij van de Arbeid? Vrijdagmiddag zagen we nog twee vrolijke raadsleden van de partij in de mooie fauteuils van ons nieuwe, kekke Post Plaza zitten. Daar zaten de controleurs van ons stadsbestuur. Dertigers nog wel. iPad onder handbereik. Hip bakje koffie op het aanpalende tafeltje. Ze hadden er zin in, dat zag je zo. Hoezo het gaat niet goed met de PvdA?

Neem nou onze PvdA-wethouder Henk Deinum. Deze gigant rijgt het ene succes aan het andere. Zijn ketting sleept al over de grond. Naar verluidt is het PvdA-reclamebureau Merkmakers al bezig om een verplaatsbare kartonnen versie van hem te maken. Het is immers ondoenlijk om hem straks tijdens de verkiezingscampagne in levende lijve voor al zijn successen te laten poseren. Daar is geen beginnen aan.

Tel ze maar eens op. Wetsus: PvdA. Blokhuispoort: PvdA. Stationskwartier: PvdA. Neushoorn: PvdA. Bibliotheek: PvdA. Uitfestival: PvdA. IJsbaan: PvdA. Haak om Leeuwarden: PvdA. Culturele Hoofdstad, inclusief kale knuffel-Belg: PvdA. Bioscopen: PvdA. Winkelstraat van het land Kleine Kerkstraat: PvdA. Britt Hendriks: PvdA. En dan hebben we ook nog Houkje Rijpstra in de buurgemeente Tytsjerksteradiel met haar containercontroleurs: PvdA. Wat moeten de andere twee coalitiepartijen hier tegenover stellen? CDA: Europaplein! Hoi! En PAL/GroenLinks: Tuintjes en Publicatieborden! Hoera! Dat is voor de PvdA kat in het bakkie en dus rustig voorwaarts naar de komende verkiezingen in november 2017. Alstublieft: een gelopen race.

Neem onze PvdA-wethouder van financiën (en cultuur) Sjoerd Feitsma. Die tovert iedere jaar een vrijwel sluitende begroting tevoorschijn. Vaak tilt hij nog een plusje uit de hoge hoed. Vraag ons niet waar hij het vandaan haalt. Applaus klinkt aan de perstafel. Hoe die Sjoerd het hem toch weer flikt? Een kniesoor die hierop wat zit af te dingen. Iemand roept: het is allemaal wel met subsidiegeld betaald. Ja, ja, ja, als dat er nu gewoon ligt wat doe je dan? En niemand heeft om al die dingen gevraagd. Ja, hallo. Wat telt zijn die stenen en het asfalt. Dat wisten Mitterrand, Chirac en Pompidou ook. Bij een nieuwe riolering ga je niet staan te juichen.

En wat te denken van PvdA-wethouder Andries Ekhart? Lachend holt hij van keukentafel naar keukentafel om de bewoners in hun kracht te zetten. Ja, kom er maar eens om. Je zult hem de kost geven. Buiten telt hij zijn bijeen geschraapte euro’s. Een grotere fan van het sociale beleid van staatssecretaris Martin van Rijn is in het hele land niet te vinden. Dat NRC Handelsblad vandaag Leeuwarden als rode vlek op de kaart zet vanwege minimale betaling aan de zorgverleners strookt geheel met de moderne opvattingen hierover. Niet lullen maar poetsen!

Het is een tikje jammer dat Ekhart in de krant op de automatische piloot reageert. Zijn pr-beleid behoeft nog enige scherpte. ‘Minder geld, tsja, dan kan ik ook niks doen’. Ekhart had beter kunnen zeggen dat hij volledig in actie komt wanneer het écht slecht gaat met de Leeuwarders. Want dan staan de potten van het armoedebeleid klaar, de kringloopwinkels en de voedselbank. Bovendien kan de onderkant straks weer een hele dag genieten van het Uitfestival waarvoor raadslid Klaas Zwart (PvdA) op een vrije namiddag 50.000 euro bij collega Sjoerd uit de hoed haalde. Gratis voor de minima. Ekhart is nog een aandachtspuntje voor de partij.

Maar gelukkig overheerst de feestvreugde. We zijn nog maar halverwege de collegeperiode en de PvdA-succesmachine is nog lang niet tot stilstand gekomen. Straks nog het succes van het 1000-banenplan, een nieuw Cambuurstadion en een Primark in de Beurs waar een jurkje voor 2 euro kan worden aangeschaft (Ekhart, let nou eens op), en de achttien zetels die de partij ooit haalde – toentertijd op één zetel na de meerderheid – komen weer in zicht.

Monasch, wat is er nou helemaal mis met onze oud-stadgenoot Diederik Samsom? Wat we hier nodig hebben is juist een Samsom die het eerlijke verhaal eens vertelt.

Liwwadders.nl

Geef een antwoord