MeToo blijft als het aan Omrop-hoofdredacteur Ingrid Spijkers ligt een witte vlek op de Friese kaart
MeToo blijft als het aan Omrop-hoofdredacteur Ingrid Spijkers ligt een witte vlek op de Friese kaart
De journalistieke lat moet hoger; er moet meer journalistieke verdieping worden getoond. Dat viel onlangs te horen uit de monden van hoofdredacteuren op het Sieperda symposium in Leeuwarden. Misschien moeten de begrippen uitdagend en actiever hieraan worden toegevoegd. Nog geen twee weken later blijkt het niet mee te vallen om aan die hoge doelstellingen inhoud te geven. Zo wenst hoofdredacteur Ingrid Spijkers van de regionale omroep Omrop Fryslân zich niet te branden aan het meest actuele onderwerp van dit moment: #MeToo of seksueel grensoverschrijdend gedrag. In het programma Smaakmakers, op Radio 1, toonde Spijkers zich van een kant die zelfs in deze provincie als bijzonder behoudend zal worden betiteld.
Jaarlijks worden in ons land minstens dertig vrouwen vermoord door partners of exen en meestal begint het met stalken, schrijft Margriet Oostveen in de Volkskrant. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldden in 2020 ongeveer 190.000 personen boven de 16 in de vijf jaren daarvoor te zijn gestalkt door een ex-partner. Dit komt het vaakst voor bij jonge vrouwen, stalking zit onder jongeren wat je noemt in de lift. Het CBS registreert uiteraard alleen de gevallen die zich hebben gemeld. Het aantal gestalkte, bedreigde en geïntimideerde personen zal vele malen hoger liggen.
Wie naar Ingrid Spijkers heeft geluisterd in het genoemde programma krijgt de indruk dat deze #MeToo-affaires geheel aan Friesland voorbijgaan. Friesland is dus ook op dit terrein een witte vlek op de kaart. De presentator informeerde bij Spijkers, naar aanleiding van de ‘Kaag/D66-affaire’, hoe de Omrop hiermee omgaat en of men ook actief slachtoffers oproept om zich te melden. Spijkers vertelde dat, mocht zo’n zaak zich aandienen, er een groep redacteuren wordt gevormd die zich met het onderwerp bezig gaat houden. Maar hiervan is nog nooit sprake geweest. Het actief oproepen om aan dit onderwerp aandacht te besteden lijkt niet zo’n logische stap, laat Spijkers weten. Mocht het onderwerp onverhoeds toch niet van de agenda te weren zijn, dan is er nog altijd de Leeuwarder welzijnsorganisatie Fier, zo vertelt Spijkers in de uitzending. Fier is de reddingsboei voor de Omrop in zware tijden. De Omrop hoeft de straat maar over te steken om de microfoonhengel onder de welwillende mond van deze instelling te steken en klaar is men weer. Op naar het volgende onderwerp. Spijkers: ‘Want ja, wat kunnen wij aan?’
Maar misschien hoeven Ingrid Spijkers en haar directeur Houkje Rijpstra de deur niet eens uit om #MeToo-zaken boven tafel te krijgen, verantwoordelijk als zij zijn voor het personeelsbeleid bij de Omrop. Mediabedrijven scoren hoog op de lijst van broeierige broedplaatsen waar macht en onmacht elkaar in een greep houden. De onafhankelijke vertrouwenspersoon van de Omrop, mits die is aangesteld, kan hen er alles over vertellen. Het zou een goed ding zijn als Spijkers en Rijpstra de momenteel vaak aangehaalde uitspraak van Madeleine Albright, ‘er is een speciaal plekje in de hel voor vrouwen die andere vrouwen niet helpen’ op zich in laten werken.
In hoeverre #MeToo-zaken in Friesland als nieuwswaardig zullen worden beschouwd, moeten we maar afwachten. Advocaat stalkingszaken, Nelleke Stolk, is er duidelijk over: ‘Je moet zonder dralen tegen stalking optreden. Want gewone slachtoffers van stalkers komen pas in het nieuws als ze door hun hoofd zijn geschoten.’